vrijdag 20 juli 2012

MUSEUM AAN de STROOM




Toen het MAS in aanbouw was vond ik het in eerste instantie een afschuwelijk gebouw. Een 60 meter hoog rood gekleurde blokkendoos!
Maar sinds ik er geweest ben moet mijn mening bijdraaien. De gevel is opgebouwd uit rood Indische natuurstenen tegels en is bezaaid met duizenden metalen handjes. Handen zijn immers het symbool van de stad ‘Ant’werpen.




Ook het  plein is uitgevoerd in die zelfde natuursteen. De natuursteen bevat vier kleurschakeringen.
Natuursteen in 4 kleurschakeringen

Het gebouw bevat 9 etages, en elke etage geeft je een wisselend uitzicht over de stad Antwerpen.
Eigenlijk kun je het gebouw vergelijken met een stapel koffers die telkens een kwartslag zijn gedraaid zodat een spiraalroute ontstaat. Deze route wordt dan ook nog eens benadrukt door een gevel van gegolfd glas, deze glaspartijen zijn 6 meter hoog. Elke etage bevat zo’n gegolfde glaspartij.
Het gebouw eindigt op de top van de toren en biedt een adembenemende panorama van 360op de stad, stroom (water) en haven.

Op elke verdieping kun je tegen betaling een museumzaal binnen gaan.  Daar kun je een permanente collectie, tijdelijke expo, kijkdepot etc. bekijken.
Als je geen interesse hebt in de musea, kun je gewoon gratis het gebouw binnen en via roltrappen kom je op de verschillende etages waar je kunt genieten van de verschillende uitzichten over de stad.
Genieten van het uitzicht op het panoramadak.

Dit ‘stapelhuis’ is ontworpen door bureau Neutelings Riedijk Architecten 


Jammer genoeg zijn de eerste mankementen al te zien aan het gebouw.
Delen van de gegolfde glasmuren vertonen barsten. De reden voor het uitblijven om dit te herstellen zou een verzekeringskwestie zijn volgens het stadsbestuur. 

Goed te zien: de barsten in het gegolfde glas.

Ook zegt dit stadsbestuur dat de barsten in het glas het gevolg zijn van een cumulatie van spanningen in het glas:, o.a. ten gevolge van plaatsing, fabricatie, winddruk en thermische spanningen. 
Gaat dit gebouw de Antwerpenaren in de toekomst veel geld kosten?
Nu moet je enkel nog betalen als je de musea wil bezoeken. Maar het gebouw bezoeken voor het uitzicht is nu, zo lang het duurt, nog gratis! Maar ik vraag me af, voor hoe lang?
Anita



           ‘WAAR WATER WAAKT EN WAT ER WAARD WAS LATER WERD BEWAARD ALS’ ….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten