zaterdag 23 juli 2011

MAKER VAN BARBIE, ELLIOT HANDLER, OVERLEDEN

Modeshow van handgemaakte fashion voor Barbie's.

Barbie Doll

De figuurlijke vader van Barbie, Elliot Handler, is  21 juli jl. overleden aan een hartstilstand. Samen met Harold Matson  waren ze de eigenaars van speelgoedgigant ‘Mattel’.
Dit bericht deed me denken aan mijn eerste Barbie. Het was niet eens een echte maar één van de zovele kopieën die er gemaakt zijn. Maar ik was er ontzettend blij mee.
Jammer genoeg ligt hij nu ergens onvindbaar tussen de vele andere jeugdherinneringen op een overvolle zolder.
Wat maakt deze tienerpop toch zo populair? Heel simpel, het weerspiegelt eigenlijk de tijd waarin we leven.  En Barbie draagt de kleding die er op dat moment in de mode is.  Een soort ‘Fashion Doll’. Telkens kun je haar anders aan kleden, iets wat menig tienermeisje aanspreekt.

 Het was Ruth, de vrouw van de nu overleden Elliot Handler, die op het idee kwam om een tienerpop op de markt te brengen. Ze zag haar dochter steeds spelen met papieren poppetjes om zo de volwassene wereld na te bootsen. Toevallig vond Ruth in Zwitserland de Duitse  pop ‘Lilli’. Een blonde volwassenachtige pop die je kon voorzien van verschillende kledingstijlen.
 Deze pop gaf de inspiratie tot het maken van “Barbie”, vernoemd naar Barbara de dochter van Ruth en Elliot.
Mattel kocht de rechten van pop Lilli en zo maakte Barbie haar eerste debuut op 9 maart 1959 op de Amerikaanse Internationale Toy Fair in New York.         
     
1e Barbie uit 1959
Deze eerste Barbie droeg een zwart/wit gestreept badpak en was te verkrijgen als blondine en brunette. Maar al snel volgde er 45 nationaliteiten, en honderden Mattel-medewerkers houden  zich dagelijks bezig met kapsels, make-up, kleding-lijn,  en geven haar een compleet Barbiehuis, cabrio’s, huisdieren, sieraden etc.
De Barbie van nu heeft een iPod in haar tas plus een computer en een flatscreen-tv in haar design-huis.


Het eerste jaar werden er 300.000 Barbie’s verkocht. Nu levert Barbie Mattel jaarlijks 3,3 miljard euro op!
Er bestaat zelfs een markt  voor volwassenen verzamelaars van Barbie’s. Een originele Barbie uit 1959 in zwart/wit badpak toen verkocht voor 3 dollar, kan nu oplopen tot een waarde van meer dan 27.000 dollar !
Barbie is zelfs uitgegroeid tot een cultureel icoon, wat zeldzaam is in de speelgoedwereld.  De kunstenaar, Andy Warhol maakte zelfs een portret van haar en beroemde modeontwerpers houden zich bezig met haar kledingstijl.

Ook inspireerde het menig moeders en oma’s tot het maken van Barbie kleding. Ook mijn Barbie was voorzien van gehaakte baljurken, truien en trouwjurken.

Daarom vind ik het zo leuk om de hoogbejaarde mevrouw Graafmans te ontmoeten die nog steeds fanatiek Barbie-fashion maakt voor de Barbie’s van haar kleinkinderen. Daar kan geen Calvin Klein tegen op!



Ontwerpster mevr Graafmans


Barbie Photo Fashion Doll

De laatste nieuwste Barbie van Mattel op de Toy Fair 2012 is de : Barbie Photo Fashion Doll.
De Barbie ziet eruit als elke andere Barbie maar  discreet verstopt op de rug van de Barbie zit in de achterkant van een stijlvolle ketting een kleine 5-megapixel camera. Via het t-shirt van Barbie worden via een LCD-scherm de foto's weergegeven.
De gemaakte foto's kunnen zelfs bewerkt worden met frames en 15 ingebouwde effecten.

Met een neon-roze mini USB kabel  kunnen de gemaakte beelden via een miniatuur USB-aansluiting in de riem worden opgeslagen naar je pc.
Barbie wordt aangedreven door een ingebouwde oplaadbare batterij.
Kosten rond de 50 dollar en momenteel nog enkel  in Amerika te verkrijgen. Wordt hier verwacht in augustus. Een droom voor kinderen die van Barbie-poppen houden en fotograferen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten