De 29-jarige, eBay ondernemer John Maloof, wilt een boek schrijven over zijn wijk ‘Portage Park’ in Chicago.
Op een antiekveiling koopt hij voor 400 dollar een kist vol met negatieven, achteraf niet bruikbaar voor zijn boek.
Ondanks hij niet veel verstand heeft van fotografie, bemerkt hij wel, dat hij een schat aan prachtige zwart/wit foto’s heeft van alle facetten van het stadsleven in Amerika. Foto’s met een hoge kwaliteit, humoristisch, ontroerend, mooi en ruw.
Via de antiek-veiling hoort hij dat de kist afkomstig is van de bejaarde dame Vivian Maier.
Haar bezittingen werden verkocht wegens achterstallige betalingen. Vivian zelf is ziek dus John durft haar niet lastig te vallen.
Na wat research komt hij er achter dat ze geboren is in New York, haar jeugd heeft doorgebracht in Frankrijk en ze in ’51 op 25-jarige leeftijd alléén terug keerde naar NY. Daar settelt ze zich bij een familie als kindermeisje. Van haar verdiende geld koopt ze een dure Rolleiflex camera.
In ’56 verhuisde ze naar Chicago. Daar ging ze werken als kindermeisje voor de drie jongens van de Gensburgs-familie. En dat is ook haar naaste familie geworden voor de rest van haar leven.
Gekleed in een herenjas, herenschoenen en een grote hoed ging ze in haar vrije tijd spontaan straatbeelden vastleggen met de precisie en denken van Henri-Cartier Bresson, straat portretten en fantastische composities. Vivian’s fotografie begon een vorm aan te nemen. Echter ze toont de foto’s aan iemand.
De 3 jongens waar ze jaren lang kindermeisje over is beschrijven Vivian als:
Socialist, feminist, film criticus en een tel-it-like-it-is type. Altijd fotograferend, en niemand die ook maar iets van de foto’s ziet.
Tegen het einde van haar leven in de jaren ’90 raakt ze dakloos en leeft ze van de sociale dienst. Maar gelukkig helpen de drie jongens haar en kochten voor haar een appartement en betaalde de rekeningen tot dat ze stierf.
In 2008 gleed ze uit op het ijs kwam in een verzorgingstehuis, herstelde niet en overleed in 2009 op de leeftijd van 83.
Vivian wordt nu al uitgeroepen tot de belangrijkste fotografe van de eeuw.
Haar werk zit tussen Cartier-Bresson’s beslissende moment en het traditionele straatfotografie en de emotionele wereld van Arbus portretkunst.
Niet alleen haar foto’s maar ook de opmerkelijke ontdekking en zoektocht naar deze fotografe door John geeft een aparte dimensie aan dit geheel.
John is nu nog steeds bezig met informatie te zoeken over deze fantastische geheimzinnige fotografe.
John vindt het zijn taak om haar verhaal te ontdekken en te vertellen. Heel veel van haar foto’s moeten nog worden gescand en gearchiveerd. Samen met zijn vriend Anthony Rydzon hebben ze nog maar een tiende van het werk verricht. John wil Vivian een ereplaats bezorgen in de moderne fotografie.
Om dit te kunnen bekostigen organiseert John Maloof rondreizende tentoonstellingen en lezingen in galeries, instellingen en musea uit het archief van Vivian’s werk.
De dichtstbijzijnde tentoonstelling Haar werk was onlangs te bewonderen afgelopen juli in Londen tijdens het London Street Photography Festival 2011 en onlangs 11 september - 9 oktober,was haar werk gedeeltelijk in Nederland te bewonderen tijdens de Fotomanifestatie in Groningen, georganiseerd door Stichting Fotografie Noorderlicht.
Vanaf 7 november 2014 - 28 januari 2015 is er in Amsterdam een overzichtstentoonstelling te zien van haar werk.
In het Foam te Amsterdam zijn een 120-tal foto's te zien.
In feite maar een pietluttig aantal gezien haar grote collectie onontwikkelde beelden van misschien wel 150.000 stuks!
Vanaf 7 november 2014 - 28 januari 2015 is er in Amsterdam een overzichtstentoonstelling te zien van haar werk.
In het Foam te Amsterdam zijn een 120-tal foto's te zien.
In feite maar een pietluttig aantal gezien haar grote collectie onontwikkelde beelden van misschien wel 150.000 stuks!
Meer info is te vinden op de website van John Maloof.
Ook is er veel informatie te vinden over Vivian op Artsy Net.
Ook is er veel informatie te vinden over Vivian op Artsy Net.
'WELL I SUPPOSE NOTHING IS MEANT TO LAST FOREVER'
-Vivian Maier-