zaterdag 12 februari 2022

INSTAX mini EVO

Ik ben altijd al een fan geweest van Lomografie en Lomo-camera's. Ooit heb ik een Holga 120 camera aangeschaft. Een camera waarin een 120 mm film ingaat. Je kan maar 12 foto's maken dus je klikt niet zomaar raak als bij een digitale camera. De film liet ik ontwikkelen en op mij negatief scanner deed ik de film inscannen zodat ik toch digitale beelden had. Pas dan besloot ik welke beelden ik liet afdrukken. Deze analoge fotografie was bewerkelijk maar erg leuk om mee bezig te zijn. 

Ik vind dat de instant-camera's dicht bij de Lomografie liggen. Het zijn immers geen dure en ingewikkelde camera's maar juist een stuk goedkoper en gewoon veel leuker en nog hip ook. Noem het meer een 'speelgoedcamera' die ook nog eens direct een foto afdrukt. Doordat het zo populair is zijn er ook veel instant-camera's op de markt. Bij een gewone instant camera maak je de foto en dan wordt deze gelijk uitgeprint. Bij de zogenaamde Hybride instant camera's kun je eerst de foto beoordelen op een digitaal scherm voordat je deze afdrukt. Dit scheelt natuurlijk heel veel dure filmpjes. Want goedkoop is het afdrukken niet. En je kunt zelfs de foto's overzetten op je smartphone of computer. Eigenlijk is het dus een instant- en digitale camera in één!

Tot mij grote blijdschap heb ik de INSTAX mini Evo cadeau gekregen, een hybride instant camera die inderdaad beschikt over een LCD scherm, een geheugenkaartje en zelfs bluetooth. Deze camera is net begin deze maand op de markt. En het oog wilt ook wat, de camera oogt nostalgisch of hoe ze het tegenwoordig zo mooi verwoorden 'Retro-look'.


Jammer genoeg is het menu in de camera niet in het Nederlands, maar met Engels kan ik gelukkig ook uit de voeten. Alles wijst zich ook vanzelf uit en er is een Nederlandse handleiding die je kunt downloaden. Wat ik zo leuk vind aan deze camera zijn de 10 verschillende lenseffecten en 10 filters.  Dus die kun je onderling combineren zodat je wel 100 verschillende effecten krijgt. Het is leuk om deze uit te proberen en tot verrassende creaties te komen. Een leuk effect vind ik zelf de double exposure (twee beelden over elkaar heen)


Ook kun je de foto's van je camera naar je smartphone zenden via de bluetooth. Alleen de functie in het menu zegt het al: "printed image transfer". Dat wilt zeggen dat je alleen de foto's die je uitprint naar je smartphone kunt sturen via de Instax mini Evo app. Gelukkig heb ik de mogelijkheid om de micro SD kaart in een adapter te steken en achter in mijn iMac te bevestigen zodat ik alle foto's van de de SD kaart kan downloaden en op de computer kan bekijken. Zie hieronder twee foto's die dus niet zijn uitgeprint maar als digitaal beeld zijn opgeslagen.

Lens Effect: Double Exposure

Lens Effect: Light Leak

Omgekeerd kun je ook foto's die op je smartphone staan laten uitprinten door de Instax Mini Evo Camara. In je camera heb je vooraf een cassette met Fujifilm instant papier gestoken waarop je foto's worden afgedrukt. Zo een pakje van 10 velletjes kost € 9.95. Het zijn kleine foto's van 6 - 5 cm en daaromheen zit een kader. (ik moet er mijn leesbril voor op zetten anders zie ik niet wat er op staat, maar dat is waarschijnlijk mijn leeftijd 😜)  kwaliteit is best redelijk maar kun je natuurlijk niet vergelijken met foto's uit een gewone camera of smartphone die veel beter van kwaliteit zijn.  Zoals ik al eerder zei, ik vergelijk het met Lomografie waarbij de foto's niet perfect hoeven te zijn maar waarbij het juist gaat om verzadigde kleuren, lichtvlekjes en andere onvolkomenheden. Maar dat is de charme van deze manier van fotograferen. 

Ik heb deze camera nog maar 1 dag uitgeprobeerd maar ik ben er nu al dolblij mee. Wil je meer van deze camera weten kun je beter kijken op de site van Instax. Ook vond ik een uitgebreide review over deze camera, leuk om te lezen.Instax mini Evo camera met beschermhoes en uitgeprinte foto's type Stone Gray.


Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten