zondag 19 augustus 2018

Jaarlijkse rommelmarkt in Lillo Fort

Officieel is Moederdag in heel Europa op de tweede zondag in mei, ook in België. 
Daarom is het wel erg verwarrend dat het in België ook Moederkesdag is op 15 augustus!
Maar dit is alleen in Antwerpen en omstreken. Daar viert men Moederdag sinds 1913 ook op 15 augustus. Op die dag is het ook de feestdag van Maria en wordt het ook wel Mariadag genoemd (Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart), een officiële feestdag/vrije dag  in o.a. België, Duitsland, Frankrijk en nog enkele andere Europese landen. 
Waarom begin ik hier nu over? Omdat elk jaar op de eerste zondag na 15 augustus (Moederdag) de enige jaarlijkse rommelmarkt in Lillo Fort wordt gehouden.
Lillo Fort is het resterende gedeelte van de verdwenen poldergemeente Lillo en ligt midden in het industriegebied van Antwerpen tussen het kanaaldok B1 -B2 en de Schelde. 

De eerste rommelmarkt in Lillo werd gehouden in 1977, en had zo een 35 standhouders en was beperkt tot enkele straten en een gedeelte van de Kazerneplein.
Nu staan er inmiddels tegen de 200 standhouders en stellen hun kramen op door heel het gehuchtje.


Michelle van den Brande een bekende standhouder en verzamelaar van oude telefoontoestellen.

Een telefoontoestel uit 1947 bij Michel gekocht.

Maar Michel verkoopt ook gebitjes!!!

Een kleine foto-impressie van deze sfeervolle rommelmarkt.












Dus schrijf al vast in je agenda voor volgend jaar:
De eerste zondag na de 15e augustus! Echt de moeite waard.

Anita

donderdag 16 augustus 2018

Zomer 2018

Over 2 weken is de meteorologische zomer voorbij, maar het ziet er naar uit dat er weer records zijn verbroken. Het warme weer begon al in mei dus daarom telt men al een hele hoop zomerse dagen dan er ooit geweest zijn. Sowieso is er van 12 juli t/m 9 augustus de langste regionale hittegolf gemeten.
Ook heeft de Bilt in de maanden juni, juli en augustus 8 tropische dagen geteld, dit is 2x zoveel als gebruikelijk.


Extreem zonnig en uitzonderlijk droog, zo kun je de huidige zomer van 2018 tot nu toe wel noemen. Ondertussen zijn er alleen maar kleine buien regen gevallen maar verder nog geen neerslag van enige betekenis. 
De kenmerken van deze zomer, gele velden, bermbranden, brandgevaar, mislukken van oogsten, neerslagtekort en beregeningsrestricties. 

De bladeren van de Rododendron hangen er slap bij. Ze kunnen niet tegen langdurige droogte.
Volgend jaar zal er zeker zichtbare schade zijn.

Ook de rozen lijden zichtbaar onder deze extreme zomerhitte.

En niet alleen in Nederland maar in heel Europa was het ongeveer even warm.
Doordat er geen temperatuurverschil heerst tussen Noord- en Zuid Europa (in Spanje was het maar een paar graden warmer dan in Lapland) ontstaat er geen Nederlands wisselvallig weer zoals wij dat normaal kennen.
Door grotere temperatuurverschillen tussen noord en zuid kan er een straalstroom op gang komen en zo depressies vanuit Engeland naar ons land brengen. Maar dit bleef uit met als gevolg constante hoge temperaturen.



De een zegt dat komt door klimaatsverandering. Maar toch beweren andere weer dat klimaatsverandering niets te maken heeft met de aanhoudende hitte in deze zomer van 2018.
Het zou liggen aan de luchtdrukverdeling, hogedrukgebied boven Scandinavië, de richting van de straalstroom en de manier waarop deze beide verankerd lagen!
Maar dan vraag ik me af hoe komt dat dan weer?
Ik geloof dat we steeds meer dit soort zomers gaan meemaken. Een echt leuk vooruitzicht vind ik dit eerlijk gezegd niet.

Besproeien van gewassen kost veel geld en kan onbegonnen werk zijn. Vele oogsten zoals mais en aardappels zijn niet altijd meer te redden.
Anita