dinsdag 25 september 2018
zondag 9 september 2018
Landgoed Bieduinen
Geschiedenis van landgoed en villa Bieduinenhof
In 1883 bouwde Baron de Servais uit Antwerpen een villa op landgoed Bieduinenhof te Putte.
Hij was houtvester (een opgeleide bosbouwkundige) en houthandelaar. Hij kocht ook
de Grote Meeren, ontgon de heidegrond en legde productiebossen van naaldhout aan.
In 1911 kwam het landgoed in bezit van een Belgische industrieel Cassiers. Hij bewoonde het landgoed en stelde het beschikbaar voor recreatieve doeleinden. Velen Puttenaren hebben leren zwemmen in de “vijver van Cassiers”.
In de oorlogsjaren heeft Dien Mous (1916) uit Ossendrecht samen met haar broer Jappe Mous, een belangrijke bijdrage geleverd aan een nieuwe bestemming voor het landgoed. Er werden geëvacueerde zieken en bejaarden ondergebracht en verzorgd.
Sinds 1957 is het landgoed in het bezit van bankiersfamilie van Mierlo uit Essen. Deze familie verhuurde het in 1958 aan de zusters Franciscanessen.
Zij waren actief in de ziekenzorg, ouderenzorg en onderwijs.
Zij waren actief in de ziekenzorg, ouderenzorg en onderwijs.
Ze kregen een vergunning om te verbouwen tot een bejaardentehuis en naast de villa werd een nieuw gedeelte gebouwd. Het ontwerp was van architect F. van Dooren uit Ossendrecht.
De zusters bleven de leiding houden tot 1978 maar namen ook leken in dienst.
In 1981 ging ik als leerling bejaardenverzorgster in Bieduinenhof werken.
In de loop van de tijd is het bejaardentehuis Bieduinenhof onder de stichting Bejaardenzorg 'Zuster Marie Adolphine' gekomen. Waaronder ook verzorgingstehuis 'Mariahove' in Ossendrecht wat we nu kennen als een verpleeghuis.
Het bejaardentehuis is uit Bieduinenhof weggegaan omdat er begin jaren '90 een nieuw bejaardentehuis gebouwd werd in Putte zelf, het huidige Beukenhof. Wat nu net als Mariahove onder tanteLouise valt.
In 1981 ging ik als leerling bejaardenverzorgster in Bieduinenhof werken.
Het bejaardentehuis is uit Bieduinenhof weggegaan omdat er begin jaren '90 een nieuw bejaardentehuis gebouwd werd in Putte zelf, het huidige Beukenhof. Wat nu net als Mariahove onder tanteLouise valt.
Aan de toren is een kunstwerk te zien van: Lia Reijnders titel: weg van 1000 knopen. Heerlijke kunst was hier te gast om hun kunstwerken in de vrije natuur rondom Titurel te situeren. Lees hier meer. |
Sinds 1993 gebruikt Stichting Titurel het landgoed als voorziening voor langdurige zorg en dagbesteding aan mensen met autisme, psychische problematiek en/of verstandelijke beperking.
Binnenkort komt er uitbreiding. Er komen 32 nieuwe woonplekken op het landgoed. Als deze woningen klaar zijn dan krijgt de villa een grote opknapbeurt. De aanleunende gebouwen worden gesloopt en zo komt de villa weer in de oude staat terug. In de villa komt een theeschenkerij en tevens een winkeltje waar de bewoners hun zelfgemaakte producten kunnen verkopen.
Op deze manier wordt het landgoed meer toegankelijker gemaakt voor wandelaars en fietsers. Titurel moet op deze manier meer onderdeel worden van de Woensdrechtse samenleving.
Anita
Kunst in de vrije natuur
Hier binnenkort foto's van de tentoonstelling "HEERLIJKE KUNST" op het landgoed BIEDUINEN
zondag 19 augustus 2018
Jaarlijkse rommelmarkt in Lillo Fort
Officieel is Moederdag in heel Europa op de tweede zondag in mei, ook in België.
Daarom is het wel erg verwarrend dat het in België ook Moederkesdag is op 15 augustus!
Maar dit is alleen in Antwerpen en omstreken. Daar viert men Moederdag sinds 1913 ook op 15 augustus. Op die dag is het ook de feestdag van Maria en wordt het ook wel Mariadag genoemd (Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart), een officiële feestdag/vrije dag in o.a. België, Duitsland, Frankrijk en nog enkele andere Europese landen.
Waarom begin ik hier nu over? Omdat elk jaar op de eerste zondag na 15 augustus (Moederdag) de enige jaarlijkse rommelmarkt in Lillo Fort wordt gehouden.
Lillo Fort is het resterende gedeelte van de verdwenen poldergemeente Lillo en ligt midden in het industriegebied van Antwerpen tussen het kanaaldok B1 -B2 en de Schelde.
De eerste rommelmarkt in Lillo werd gehouden in 1977, en had zo een 35 standhouders en was beperkt tot enkele straten en een gedeelte van de Kazerneplein.
Nu staan er inmiddels tegen de 200 standhouders en stellen hun kramen op door heel het gehuchtje.
Michelle van den Brande een bekende standhouder en verzamelaar van oude telefoontoestellen. |
Een telefoontoestel uit 1947 bij Michel gekocht. |
Maar Michel verkoopt ook gebitjes!!! |
Een kleine foto-impressie van deze sfeervolle rommelmarkt.
Dus schrijf al vast in je agenda voor volgend jaar:
De eerste zondag na de 15e augustus! Echt de moeite waard.
Anita
donderdag 16 augustus 2018
Zomer 2018
Over 2 weken is de meteorologische zomer voorbij, maar het ziet er naar uit dat er weer records zijn verbroken. Het warme weer begon al in mei dus daarom telt men al een hele hoop zomerse dagen dan er ooit geweest zijn. Sowieso is er van 12 juli t/m 9 augustus de langste regionale hittegolf gemeten.
Ook heeft de Bilt in de maanden juni, juli en augustus 8 tropische dagen geteld, dit is 2x zoveel als gebruikelijk.
Extreem zonnig en uitzonderlijk droog, zo kun je de huidige zomer van 2018 tot nu toe wel noemen. Ondertussen zijn er alleen maar kleine buien regen gevallen maar verder nog geen neerslag van enige betekenis.
De kenmerken van deze zomer, gele velden, bermbranden, brandgevaar, mislukken van oogsten, neerslagtekort en beregeningsrestricties.
De bladeren van de Rododendron hangen er slap bij. Ze kunnen niet tegen langdurige droogte. Volgend jaar zal er zeker zichtbare schade zijn. |
Ook de rozen lijden zichtbaar onder deze extreme zomerhitte. |
En niet alleen in Nederland maar in heel Europa was het ongeveer even warm.
Doordat er geen temperatuurverschil heerst tussen Noord- en Zuid Europa (in Spanje was het maar een paar graden warmer dan in Lapland) ontstaat er geen Nederlands wisselvallig weer zoals wij dat normaal kennen.
Door grotere temperatuurverschillen tussen noord en zuid kan er een straalstroom op gang komen en zo depressies vanuit Engeland naar ons land brengen. Maar dit bleef uit met als gevolg constante hoge temperaturen.
De een zegt dat komt door klimaatsverandering. Maar toch beweren andere weer dat klimaatsverandering niets te maken heeft met de aanhoudende hitte in deze zomer van 2018.
Het zou liggen aan de luchtdrukverdeling, hogedrukgebied boven Scandinavië, de richting van de straalstroom en de manier waarop deze beide verankerd lagen!
Maar dan vraag ik me af hoe komt dat dan weer?
Ik geloof dat we steeds meer dit soort zomers gaan meemaken. Een echt leuk vooruitzicht vind ik dit eerlijk gezegd niet.
Besproeien van gewassen kost veel geld en kan onbegonnen werk zijn. Vele oogsten zoals mais en aardappels zijn niet altijd meer te redden. |
Anita
zondag 8 juli 2018
Macro
Labels:
bloemen,
Canon 80D,
insect,
Macro,
Sigma 105 mm Macro
vrijdag 22 juni 2018
De Kwade Hoek
Natuurreservaat in Goedereede
De Kwade Hoek is een prachtig natuurgebied om te wandelen.
Het is een getijdengebied, het zoute water stroomt via geulen en kreken ver het gebied in zodat
grote stukken land onder water komen te staan.
Je ziet slikken, schorren en kreken met een diversiteit aan planten en bloemen.
zondag 20 mei 2018
Natte Natuurparel van de Brabantse Wal
NOORDPOLDER
Aan de voet van de Brabantse Wal ligt de Noordpolder, een gebied van ongeveer 250 hectare groot. Ik start op een stralende 1e pinksterdag mijn wandeling ten Zuiden van Woensdrecht en het gebied loopt zo verder ten westen van Ossendrecht.
Er is een officiële wandelroute van dit gebied, Wandelroute Fazant.
Je kunt deze downloaden op de site van natuurmonumenten.
Hier is de stijlrand van de Brabantse wal goed zichtbaar, met zicht op de kerk van Hoogerheide. |
Tijdens deze route wandel je over de steilrand van de Brabantse Wal.
Dit gebied kenmerkt zich door stuwtjes, kreken, moerasgebieden en sloten.
Je ziet hier ook duidelijk de overgangen van hoog en laag, droog en nat, zand en klei. Daardoor krijgt je nu een uniek landschap met allerlei soorten planten en dieren.
Bekijk de kleine stuwen en geniet van het uitzicht vanaf het panoramapunt. Je kunt de industrie van Antwerpen zien liggen en helaas zie je ook de koeltorens van kerncentrale Doel.
Stuw om het schone kwelwater vast te houden en het vervuild water uit de omgeving te houden. Daardoor zie je in het voorjaar bloemrijke graslanden en veel weidevogels. |
In samenwerking met Brabantse Delta plaatste Natuurmonumenten de afgelopen jaren stuwtjes en afwateringssloten waardoor er natte graslanden ontstaan wat weer verschillende water- en weidevogels aantrekt, dit trekt ook insecten aan en amfibieën.
Door al deze maatregelen zijn er nu prachtige bloemrijke graslanden en rietkragen ontstaan.
Prachtig kreekje |
Volle rietranden langs de sloten |
Door al deze maatregelen vloeit het kwelwater uit over het poldergebied. Voor veel planten en dieren is dat een beter leefomgeving en geeft hen de kans om zich te ontwikkelen.
Ik vergelijking met enkele jaren geleden zie je nu een heel ander stuk natuurgebied.
Het grote verschil met toen zijn de natte weilanden/moerassen, rietland en kreken.
Dit trekt ook meerdere vogels aan zoals de slobeend, patrijs, scholekster en tureluur.
Links boven zie je geen vogels maar twee libellen die wegvliegen |
Ook zie je nu veel meer diverse planten en bloemen, zoals de Dotterbloem, Koekoeksbloem, Klimopwaterranonkel en Muizenstaart.
Anita
dinsdag 10 april 2018
Abonneren op:
Posts (Atom)