zondag 9 september 2018

Landgoed Bieduinen

Geschiedenis van landgoed en villa Bieduinenhof

In 1883 bouwde Baron de Servais uit Antwerpen een villa op landgoed Bieduinenhof te Putte.  
Hij was houtvester (een opgeleide bosbouwkundige) en houthandelaar. Hij kocht ook 
de  Grote Meeren, ontgon de heidegrond en legde productiebossen van naaldhout aan.
In 1911 kwam het landgoed in bezit van een Belgische industrieel Cassiers. Hij bewoonde het landgoed en stelde het beschikbaar voor recreatieve doeleinden. Velen Puttenaren hebben leren zwemmen in de “vijver van Cassiers”.


In de oorlogsjaren heeft Dien Mous (1916) uit Ossendrecht samen met haar broer Jappe Mous, een belangrijke bijdrage geleverd aan een nieuwe bestemming voor het landgoed. Er werden geƫvacueerde zieken en bejaarden ondergebracht en verzorgd.
Sinds 1957 is het landgoed in het bezit van bankiersfamilie van Mierlo uit Essen. Deze familie verhuurde het in 1958 aan de zusters Franciscanessen. 
Zij waren actief in de ziekenzorg, ouderenzorg en onderwijs.
Ze kregen een vergunning om te verbouwen tot een bejaardentehuis en naast de villa werd een nieuw gedeelte gebouwd. Het ontwerp was van architect F. van Dooren uit Ossendrecht.
De zusters bleven de leiding houden tot 1978 maar namen ook leken in dienst. 
In 1981 ging ik als leerling bejaardenverzorgster in Bieduinenhof werken. 



Als 16-jarig meisje werd ik aangenomen als helpende en was ik het hulpje van de
andere verzorgsters. Ik mocht lichte verzorgingstaken uitvoeren. In 1982 startte ik de
opleiding bejaardenverzorgende aan de Streekschool in Bergen op Zoom.

In de loop van de tijd is het bejaardentehuis Bieduinenhof onder de stichting Bejaardenzorg 'Zuster Marie Adolphine' gekomen. Waaronder ook verzorgingstehuis 'Mariahove' in Ossendrecht wat we nu kennen als een verpleeghuis.
Het bejaardentehuis is uit Bieduinenhof weggegaan omdat er begin jaren '90 een nieuw bejaardentehuis gebouwd werd in Putte zelf, het huidige Beukenhof. Wat nu net als Mariahove onder tanteLouise valt.

Aan de toren is een kunstwerk te zien van: Lia Reijnders titel: weg van 1000 knopen. Heerlijke kunst was hier te
gast om hun kunstwerken in de vrije natuur rondom Titurel te situeren. Lees hier meer.
Sinds 1993 gebruikt Stichting Titurel het landgoed als voorziening voor langdurige zorg en dagbesteding aan mensen met autisme, psychische problematiek en/of verstandelijke beperking.
Binnenkort komt er uitbreiding. Er komen 32 nieuwe woonplekken op het landgoed. Als deze woningen klaar zijn dan krijgt de villa een grote opknapbeurt. De aanleunende gebouwen worden gesloopt en  zo komt de villa weer in de oude staat terug. In de villa komt een theeschenkerij en tevens een winkeltje waar de bewoners hun zelfgemaakte producten kunnen verkopen.
Op deze manier wordt het landgoed meer toegankelijker gemaakt voor wandelaars en fietsers. Titurel moet op deze manier meer onderdeel worden van de Woensdrechtse samenleving.

Anita

1 opmerking:

  1. Leuk om dit alles bij elkaar te vinden: interessante geschiedenis, mooie haiku’s, knappe foto’s, originele uitspraken.
    Ik vond het een verrassende ontdekking.

    BeantwoordenVerwijderen