dinsdag 20 april 2010

Eerste ervaring met canon 50 mm 1.8

Het was even wennen om niet in- of uit te kunnen zoomen, maar met 1 brandpuntsafstand te werken. Je bent een stuk beperkter maar zo leer je nauwkeuriger je compositie te bepalen en word je gedwongen goed te kijken.
De scherpte van deze 50 mm lens is uitstekend maar wel erg lawaaiig bij het focussen.
En ik ben bang dat het inderdaad waar is dat de lens erg gevoelig is voor het zgn. 'lensflare'.
Want ondanks het gebruik van een zonnekap, bevinden er zich lichtvlekken op enkele beelden die ik gemaakt hebt in een donkere omgeving met sfeerverlichting. (zie foto bar)

Maar misschien moet ik eerst wat langer met deze lens werken en wat uitproberen om daadwerkelijk een beter inzicht te krijgen en te leren hoe ik lensflare kan voorkomen.
Want blijkbaar helpt een zonnekap niet in alle gevallen! Ook de UV-filter die ik op de lens heb zitten zou een oorzaak kunnen zijn van lensflare.
Mede door je compositie te wijzigen kun je ook lensflare tegengaan, zoals b.v. zorgen dat de felle lichtbron achter je ligt of de lichtbron proberen te blokkeren dmv een ander voorwerp.
Maar lensflare hoeft niet altijd storend te zijn maar kan ook juist artistiek gebruikt worden en kan juist wat sfeer aan je beeld toevoegen.

Uitstekende scherpte, tot de kleinste details.
F14, Slt 1/100, 100 iso

Je kunt met deze lens heerlijk spelen met de scherpte-diepte.
Bovenstaande foto is gemaakt bij een diafragma van 11.0, 1/125 op 100 iso.


Dat is het fijne van een lichtgevoelige lens, om toch in donkere omstandigheden en zonder flits, sfeervolle foto's te maken.
De foto van de bar is gemaakt bij 2.0 en 800 iso. En waarschijnlijk zijn de groene vlekken, de zogenaamde 'lensflare' waar deze lens volgens verschillende gebruikersreviews last van heeft.

Ik heb er nog te weinig foto's mee gemaakt om een goed oordeel te kunnen vormen. Maar de scherpte van deze lens plus dat je nog acceptabel kunt fotograferen in erg donkere omstandigheden, zijn tot nu toe twee mooie pluspunten van deze betaalbare lens.
Zeker een stimulans om de komende tijd met deze lens aan de slag te gaan.

Anita.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten