zondag 7 september 2014

Rechtszaak over het werk Vivian Maier

In de periode van van 7 november 2014 t/m 28 januari 2015 hoop ik naar de tentoonstelling te kunnen gaan van het werk van Vivain Maier. Deze tentoonstelling zal plaats vinden in het Foam te Amsterdam.
Maar het valt nog te bezien of deze tentoonstelling doorgang kan hebben.
Omdat de advocaat David C. Deal een rechtszaak heeft aangespannen tegen de uitbaters van het fotoarchief van Vivian Maier.


Voor wie nog nooit heeft gehoord van Vivian Maier;
‘zij was een kindermeisje die in haar vrije tijd straatbeelden vast legde. Haar steil van fotograferen kun je vergelijken met Henri-Cartier Bresson. Fotografie van een hoge kwaliteit, humoristisch, ontroerend, mooi en ruw.


Echter doet Vivian Maier helemaal niets met haar beelden en laat het zelfs aan niemand zien. De negatieven komen vele jaren later in 2007 op een antiekveiling terecht en komen in handen van ondernemer John Maloof.
Hij ziet in dat hij iets waardevols in handen heeft en door middel van commerciële galeries, museumtentoonstelling, boeken en recente documentaire ‘Finding Vivian Maier’ maakt hij haar werk bekend en ineens is haar werk miljoenen dollars waard'.


Maar de advocaat meneer Deal (vroeger fotograaf) raakte ook gefascineerd door het leven van Maier en raakt geïrriteerd door het feit dat de prints van haar werk nu worden verkocht door vreemde mensen die glad geen familie zijn van Vivian,  maar die hier nu wel miljoenen aan verdienen volgens hem.

Advocaat C. Deal
Deal gaat op onderzoek uit  om erfgenamen van Vivian te vinden.
In Frankrijk vind hij een verre verwantschap die zeer verbaasd is dat hij waarschijnlijk de enige verre verwant is van Vivian en zelfs nog nooit heeft gehoord van Vivian en nu blijkbaar recht heeft op een kostbare erfenis.
Zodoende is er nu een rechtszaak gestart in Chicago om te bepalen of deze meneer Baille de nauwste verwant is van Vivian Maier.
Dit proces kan nog wel eens jaren gaan duren en kan resulteren dat het werk van Vivian wordt weggenomen uit galerijen, tentoonstellingen in musea, verbod op boekverkoop over haar werk, tot er een beslissing wordt genomen.

John Maloof




Echt typisch een Amerikaanse rechtszaak waarbij deze advocaat en tevens ex-fotograaf, enkel op jacht gaat naar eigen succes, macht en geld. Om daarbij uit het oog te verliezen dat het publiek het prachtige werk van Vivian niet meer kan bewonderen.
Misschien doet hij het ook wel uit ongenoegen dat zijn vroegere carriere als fotograaf mislukt is?








Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten