zaterdag 26 november 2016

Heksenkring


Vroeger toen het ontstaan van heksenkringen nog een mysterie was dacht men dat een kring van paddenstoelen ontstond doordat heksen, duivels of elfjes in een kring zouden dansen! Heksenkringen werden zelfs als gevaarlijk beschouwd. Als je in zo een kring ging staan kon je als je heel goed luisterde heel in de verte nog het hoge gezang horen van de elfen. Maar als het geluid dichterbij zou komen en je van schrik zou blijven staan. Dan bestond de kans dat je werd meegesleurd diep het bos in, waarna je nooit meer terug zou komen in de bewoonde wereld!


De Nevelzwam vormt vaak heksenkringen of in ieder geval in grote groepen bijeen. Komt vooral voor tussen dikke pakketten dikke afgevallen bladeren zoals hier op de foto.
Dit is één van de vele verhalen rond het ontstaan van plotselinge verschijningen van heksenkringen.
In werkelijkheid ontstaat een heksenkring doordat een ‘spoor’ van een paddenstoel terecht komt op een daarvoor geschikte plek. Deze spoor ontkiemd en groeit uit tot een zwamvlok bestaande uit schimmeldraden. Deze schimmeldraden groeien in de bodem in alle richtingen uit tot een cirkelvormige zwamvlok.
Zodra er genoeg vocht is worden de paddenstoelen gevormd die in een cirkel staan.


Het is dus een ondergronds gebeuren wat door het verschijnen van de paddenstoelen bovengronds zichtbaar is.
De heksenkring wordt met de tijd groter. De snelheid waarmee de kringen groeien wordt bepaald door het weer en de beschikbaarheid van voedingstoffen.
De grootste en bekendste heksenkring die zijn ontdekt vanuit de lucht is er één van 700 meter in doorsnede en wordt geschat op 700 jaar oud. 



De Nevelzwam (Clitocybe Nebularis) Dit is  een in Nederland algemene paddenstoelensoort. De grootte van de hoed loopt uiteen van vijf tot vijftien centimeter in doorsnede. De kleur is grijs tot grijsbruin.

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten