maandag 14 maart 2011

11/3/11 Tsunami in Japan

"Lens" is een mooi en interessant visueel en multimediale fotografie blog van The New York Times. Het is een verslaggeving van het laatste nieuws via foto’s, video’s en diavoorstellingen. Een showcase voor Times-fotografen, maar heeft ook als doel om het beste werk van andere kranten, tijdschriften, nieuws-en-fotoagentschappen, galeries en musea op het web te tonen.

Momenteel worden we overspoeld met gruwelijke beelden van het geteisterde Japan.
Toch vielen mij tussen al deze beelden de aangrijpende foto’s op van de Japanse fotografe Shiho Fukada. Ze woont en werkt in China maar reist nu samen met twee andere verslaggevers van The Times door het, door de aardbeving getroffen, gebied van haar geboorteland Japan.

Het greep haar erg aan om haar eigen volk in deze trieste situatie aan te treffen.
Het is erg moeilijk om door het gebied te reizen en te fotograferen omdat de situatie onoverzichtelijk en chaotisch is. Alle middelen zoals communicatie, , logistiek en het verkeer is ontregeld en brandstof, voedsel, water is er te kort. Elke dag hebben ze ook nog last van stevige naschokken en de dreiging van de vernielde kerncentrale.
Ondanks deze moeilijke omstandigheden heeft deze fotografe toch aangrijpende foto’s weten te maken.

anita
Twee slaapzakken met daarop een vrolijk kijkende Mickey Mouse tussen het puin, met daarin lichamen van slachtoffers in Rikuzentakata.
De emoties lopen soms hoog op bij het lezen van de lijst met geregistreerde evacues op een tijdelijk onderdak in het stadhuis van Kesennuma.
Reddingswerkers staande bij een lichaam in Nobiru.

De 22 jarige Syunsuke Doi, huilt nadat hij de lichamen heeft gevonden van zijn vrouw en 2 kinderen in een geïmproviseerd lijkhuis.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten