zaterdag 26 november 2016

Heksenkring


Vroeger toen het ontstaan van heksenkringen nog een mysterie was dacht men dat een kring van paddenstoelen ontstond doordat heksen, duivels of elfjes in een kring zouden dansen! Heksenkringen werden zelfs als gevaarlijk beschouwd. Als je in zo een kring ging staan kon je als je heel goed luisterde heel in de verte nog het hoge gezang horen van de elfen. Maar als het geluid dichterbij zou komen en je van schrik zou blijven staan. Dan bestond de kans dat je werd meegesleurd diep het bos in, waarna je nooit meer terug zou komen in de bewoonde wereld!


De Nevelzwam vormt vaak heksenkringen of in ieder geval in grote groepen bijeen. Komt vooral voor tussen dikke pakketten dikke afgevallen bladeren zoals hier op de foto.
Dit is één van de vele verhalen rond het ontstaan van plotselinge verschijningen van heksenkringen.
In werkelijkheid ontstaat een heksenkring doordat een ‘spoor’ van een paddenstoel terecht komt op een daarvoor geschikte plek. Deze spoor ontkiemd en groeit uit tot een zwamvlok bestaande uit schimmeldraden. Deze schimmeldraden groeien in de bodem in alle richtingen uit tot een cirkelvormige zwamvlok.
Zodra er genoeg vocht is worden de paddenstoelen gevormd die in een cirkel staan.


Het is dus een ondergronds gebeuren wat door het verschijnen van de paddenstoelen bovengronds zichtbaar is.
De heksenkring wordt met de tijd groter. De snelheid waarmee de kringen groeien wordt bepaald door het weer en de beschikbaarheid van voedingstoffen.
De grootste en bekendste heksenkring die zijn ontdekt vanuit de lucht is er één van 700 meter in doorsnede en wordt geschat op 700 jaar oud. 



De Nevelzwam (Clitocybe Nebularis) Dit is  een in Nederland algemene paddenstoelensoort. De grootte van de hoed loopt uiteen van vijf tot vijftien centimeter in doorsnede. De kleur is grijs tot grijsbruin.

Anita

woensdag 23 november 2016

De nachtnanny

Na 13 dagen ziekenhuisopname kwam ons 6 weken te vroeg geboren tweeling voor het eerst naar huis.
Ze zouden volgens het ziekenhuis s’nachts doorslapen. Nou mooi niet.
Nadat ik ze na hun laatste voeding in hun bedjes had gelegd begonnen ze al na drie uur  in koor te huilen.
De eerste  twee maanden  huilden ze om de 3  tot 4 uur omdat ze honger hadden. Geleidelijk aan sliepen ze langer door. Kortom de eerste 3 maanden kan ik me niet veel meer herinneren van deze tropentijd.
Slaapgebrek ging zijn tol eisen. Maar ik heb het gered door hulp van mijn man, vrienden, familie en je moet ook zelf een stuk gemakkelijker worden. Dan maar wat minder schoonmaken in het huishouden en overdag even een dutje doen terwijl de tweeling lag te slapen.

Het eerste half jaar was het niet gemakkelijk maar wel  een ontzettend leuke tijd die ik echt niet aan vreemde had willen overlaten.

Inmiddels 21 jaar geleden!

Dit stukje is naar aanleiding van een artikel laatst in dagblad BN de Stem.
Voor jonge ouders die het even niet meer trekken is er tegenwoordig de nachtnanny.
Zij houdt de baby stil van 22.00 uur tot 07.00 uur, zodat de ouders eindelijk weer eens een nacht goed kunnen doorslapen.
Kosten variërend van 100 tot ruim 300 euro per nacht!
Dus dat is alleen weg gelegd voor ouders met geld.
En daarom dat het ook inmiddels is ingeburgerd in vooral Amsterdam-Zuid, het Gooi en Wassenaar, want dat zegt voor mij al genoeg.
Het zijn daarom ook veel vrouwelijke ondernemers die hier gebruik van maken. Ze werken door als hoogzwanger zijn en willen ook weer snel aan de slag, geld verdienen.
Ook al zou ik het geld ervoor hebben gehad dan nog had ik de zorg voor de nacht zelf willen doen. Het lijkt mij dat ik alsnog wakker zou worden als de baby’s zouden huilen  ondanks dat de nachtnanny aanwezig zou zijn, want dat is gewoon het moederinstinct.
Het zou bij mijn gewoon niet werken.
Maar ik begrijp dat hier toch een markt voor is en dat er wel ouders zijn die hier gretig gebruik van maken. Want wie wil er nou geen goede nachtrust?

Artikel uit BN-De Stem


dinsdag 1 november 2016

Allerheiligen-Allerzielen-Halloween?

1 November - Allerheiligen
Een christelijke feestdag waarop alle heiligen van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.

2 November -Allerzielen
Op deze dag worden alle gestorven herdacht.


Allerheiligen en Allerzielen zijn de dagen waarop in de rooms-katholieke kerk de onderwerpen dood en leven na de dood aan de orde komen.
De voorbereidingen voor beide feesten vinden vaak plaats op Allerheiligenavond oftewel Halloween.


Een weerspreuk Allerheiligen:

" Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn."



Paddenstoelen

In de herfst hoop ik altijd dat ik paddenstoelen tegen kom en dan natuurlijk van die mooie rode hoedjes met witte stippen.
Maar wat er op mijn pad komt zijn nietige, kleine wit grijze sliertjes die ik liggend op mijn buik moet fotograferen (als ik ze al niet heb plat getrapt)




Eigenlijk zijn deze de naam 'paddenstoel' niet waardig. Maar of je ze nu paddenstoelen, zwammen of schimmels noemt ze vallen  toch allemaal onder de categorie van de schimmels.

De namen zijn vaak fraaier dan de schimmel.
Al is de onderstaande parasolzwam toch mooi om te zien.
Ziet er zelfs smakelijk uit. De meeste zijn schijnbaar eetbaar maar alleen als de parasolzwam in het bos groeit en geen duidelijke ring om de steel heeft is het waarschijnlijk een bosparasolzwam en niet eetbaar. En dat is het geval bij deze, alhoewel er wel een hapje uit is!



Wat ik ook tegenkwam was een tros met paddenstoelen op een stuk boomstronk.
De zwavelkop. Het is de meest voorkomende paddenstoel en vaak te vinden op dood hout of aan de voet van een levende boom.

Ze zijn giftig, als je ze toch zou eten krijg je binnen enkele uren maag-en darmklachten die dagen kunnen aanhouden.


Dus je ziet je moet echt wel verstand van paddenstoelen hebben als je ze zelf wilt plukken en eten. Sommige zijn goed eetbaar maar andere zijn juist uiterst giftig. De groene knolzwam is de giftigste van allemaal, als je hiervan eet kun je in twaalf uur dood zijn!
Van andere giftige soorten kun je ernstig ziek worden.
Het is gewoon een hele kunst om eetbare en giftige paddenstoelen te onderscheiden. 
Dus als je er geen verstand van hebt kun je ze beter laten staan.
En ik zit echt niet zomaar te zwammen. ;-)


Heksenkring!


Anita

dinsdag 27 september 2016

YOU

7 weken lang kun je het werk zien van 73 fotografen op meer dan 25 exposities door heel Breda.
Het thema van dit supermooie fotofestival is  - YOU -
Gericht op de zelfredzaamheid of de zogenaamde participatiemaatschappij waar wij in leven.
Mensen moeten voor zichzelf zorgen en vooral niet afhankelijk zijn van de overheid.
Dit geeft natuurlijk gevolgen vooral voor de kwetsbare groepen zoals voor ouderen en zieken die afhankelijk zijn van hun sociale netwerk en dit niet altijd hebben.  Het kan ook ongelijkheid geven,  maar er ontstaan ook eigen initiatieven en het geeft ook creativiteit.

Deze creativiteit zie je vooral terug in de beelden die te zien zijn op BredaPhoto.


Ook buitenlandse fotografen lieten zich inspireren door dit thema. Zoals de inmiddels bekende fotograaf Michael Wolf bekend van zijn foto’s van overvolle Japanse metro’s.
In Hong Kong eisen mensen hun eigen plek in de stad op met geïmproviseerde zithoekjes, zelfgemaakte stoelen en planten op onverwachte plekken.
Een deel van deze foto’s van Michael zijn levensgroot te zien in de buitententoonstelling Chassé XXL

Michael Wolf -Informal solutions-
Beelden van improvisaties in steegjes zodat mensen hun eigen plekje in de stad hebben.
Wat me erg emotioneerde waren de foto’s van Mohammed Abdulazez. Foto’s van de gruwelen in zijn land. Aan de hand van zijn foto’s verteld hij zijn verhaal van zijn vlucht uit Syrië naar Nederland.
Volgens hem is hij helemaal geen fotograaf maar studeerde hij civiele techniek en zijn droom was om filmregisseur te worden in zijn land.
Hij fotografeerde zijn verhaal over de mensheid, over de sombere toekomst en het vechten voor vrijheid.
Volgens Mohammed is het geen fototentoonstelling, maar is het zijn verhaal wat in het Breda's Museum hangt!

Fotograaf: Mohammed Abdulazez


Op het eerst zicht lijkt het alsof een boer aan het dorsen is met zijn combine, maar het is niet wat het lijkt!
Helemaal eens ben ik het met de mening van Jan Hoek. Je wordt toch niet gelukkig van al die woonrubrieken en woonprogramma’s met strakke interieurs en designbanken? Als ik er naar kijk voel ik vaak een soort jaloezie of beter gezegd een gevoel dat mijn huis een allegaartje is van bijeengeraapte spullen die vast niet matchen bij elkaar volgens de interieurmakers en woonhuisarchitecten.
Hij heeft daarom gefotografeerd bij verschillende mensen thuis, rommel onder de bank, briefje op de koelkast, rommelkastje, zodat je ziet hoe iemand leeft.
Geen hoogstaande foto’s maar een soort humoristische kijk op iemand zijn dagelijkse leven met soort kiekjes en teksten. Gewoon een leuk beeldverhaal.

Jan Hoek  -Een woonrubriek zoals God het eigenlijk bedoeld heeft!-
Nanó Wallenius  maakte een portretreeks van zichzelf in verschillende tinten roze.
Voor haar is het roze een statement en een verwijzing naar traditionele ideeën over de vrouw, zegt ze zelf.
Onderzoek over kleur toonde aan dat de meeste Europeanen en Amerikanen roze charmant, vriendelijk, sensitief en zachtaardig vinden.
Dus dan ben ik toch niet de enige die de kleur roze zo waardeert!

Nanó haar foto's zijn te zien in het Breda's Museum


BredaPhoto is ook gedeeltelijk per boot te bezichtigen. Via een vaartocht in de singels van Breda kun je kijken naar de expositie van Matthieu Asselin en Sebastian Palmer.

Occupy Wall Street, was een protest tegen corruptie, ongelijkheid en de macht van de financiële sector.
Mathieu Asselin uit Frankrijk portretteerde de bonte verzameling "occupiers" die zich opwierp als vertegenwoordigers van de 99% die minder welvaart bezit dan de rijkste 1%






Het fotofestival duurt nog t/m 30 oktober 2016

Anita

zondag 25 september 2016

GROEPSFOTO

Als je een artikel zoekt hoe je een mooie groepsfoto maakt dan kun je beter verder zoeken want daar heb ik geen kaas van gegeten.
Dit heb ik laatst mogen ondervinden toen plotseling de fotograaf verhinderd was om familiefoto's te maken van mijn zwager en schoonzus die 40 jaar getrouwd waren.
Geen probleem dan zouden twee andere familieleden met hun camera foto's maken waaronder ik.

Je zou toch denken dat je met een diafragma van f/8 tot f/11 genoeg scherptediepte hebt om een groep van 9 personen scherp op de foto te zetten!
Met het juiste objectief, sluitertijd, Iso-waarde, licht, achtergrond en een creatieve opstelling van de groep zou het toch moeten lukken om het complete gezin op de gevoelige plaat te leggen.

Nou nee zo simpel ligt dat niet.
Ik had de regie niet in handen, maakte geen afspraken met de andere fotograaf die ook stond te fotograferen.
Ieder van ons deed maar een dotje (althans ik wel)
Niemand van degene die gefotografeerd werden wisten niet meer naar welke fotograaf ze moesten kijken.
Kortom 'totale chaos', dat is mijn herinnering aan deze fotoshoot.
Maar misschien als mijn schoonzus deze foto ziet kan ze de humor er van inzien.

Mijn nichtje lijkt te mediteren, mijn ander nichtje probeert de orde op zaken te stellen, mijn schoonzus heeft een momentje met haar kleinkind en de rest denkt: 'wanneer kunnen we nu eindelijk gaan feesten'? Ho ja en het zijn er toch echt 9 hoor!

De bovenstaande foto is in ieder geval voor mij een herinnering aan een geslaagd familiebezoek in Canada en een echt sfeervol 40-jarige bruiloftsfeest.

Waarom kijkt mijn zwager nou toch naar beneden??


Als dit geen fotomodel wordt!?




donderdag 28 juli 2016

Happen en Trappen Route: DE BRABANTSE WAL

Fietsroute:   De Brabantse Wal

Toen wij 5 jaar geleden deze route van Happen en Trappen hebben gereden was de route nog maar net geopend en had de naam:
De Brabantse Wal Route Zuid.
Dus een reden om te kijken of er inmiddels veel veranderd is aan de route.
De start van deze route begint bij het Fletcher Hotel in Bergen op Zoom.
Na koffie en gebak start het eerste gedeelte van de route die nog steeds uit 15 km  bestaat.


Maar vergeleken met de oude route ga je nu langs mooiere plekjes. 
Gebied Vossenweg en Lindonk gelegen aan de achterkant van landgoed Mattemburgh, laten mooie stukken natuur zien waaruit de Brabantse Wal bestaat.

Boerderij op Lindonk
Nu moet ik eerlijk bekennen dat wij de routebeschrijving zelf niet goed kunnen beoordelen.
Doordat we meer zaten te kletsen dan op onze route te letten hebben we knooppunten gemist en aanwijzingen niet goed gelezen.
En doordat we natuurlijk de omgeving kennen zochten we zelf onze weg.
We hielden ons meer bezig met het eten, de entourage en of de ontvangst een beetje aan onze verwachtingen voldeed. 
De eerste stop was in het Grenshotel Jonckheer waar we het voorgerecht kregen.

Jammer genoeg was de zalm maar karig! We zijn beter gewend van restaurant Jonckheer, dus zullen we het er maar ophouden dat de zalm op was!
We konden kiezen tussen vlees of vis. We kozen vis en kregen een zalmsalade.
Grenshotel Jonckheer

We fietsen de volgende 9 km verder naar Recreatieboerderij de Walkant in Woensdrecht.
Daar kozen we voor een zelfgemaakte tomatensoep die heerlijk smaakte.
Ook de ontvangst was opvallend vriendelijk en men was belangstellend naar onze fietstrip.
Zelfs de paar druppels regen deerde ons niet want het is heerlijk zitten daar met de blik op de glooiingen van De Brabantse Wal.

Recreatieboerderij De Walkant
Zelfgemaakte tomatensoep bij De Walkant
De volgende stop is De Volksabdij/Restaurant De Blauwe Pauw in Ossendrecht die vanaf het  begin van het bestaan van deze route al het hoofdgerecht verzorgd in deze route. 
Dus het betekend dat we nu weer terug moeten fietsen naar Ossendrecht maar wel langs een andere route.

De route brengt ons langs een veld vol Afrikaantjes op het Zandfort
De Volksabdij is sinds 2013 officieel benoemd tot 'Brabantse Natuurpoort'.
In Brabant zijn er tot nu toe zo een 30 natuurpoorten benoemd.
Elk natuurpoort is aangesloten op het bestaande wandel-en fietsknooppunten netwerk van Brabant.
Rondom elke natuurpoort ligt een diversiteit aan landschappen en natuur.
Dat is bij de Volksabdij zeker het geval, het is een perfecte uitvalbasis voor een heerlijke wandel- of fietstocht. 
Voor ons is het nu een mooie uitvalbasis voor ons hoofdgerecht. 
We kiezen beide weer voor vis en krijgen een stukje kabeljauw met vissaus en diverse zeegroenten.


Ook hier is het weer heerlijk  om buiten te zitten en te genieten van de natuurrijke omgeving waar het voor kleine kinderen zeer zeker goed vertoeven is.
Het op één na laatste stuk van 9,10 km brengt ons naar Orangerie Mattemburgh.
Het restaurant bevind zich op het landgoed Mattemburgh.
Dit landgoed werd gesticht door de burgemeester van Bergen op Zoom Petrus Cuypers, de tuin was werk van zijn zoon Louis.
In 1970 werd heel het landgoed verkocht aan Brabants Landschap.
In de tuinen van Mattemburgh zijn twee stijlen te vinden. 
De Engelse landschapsstijl met kronkelige lijnen, verrassende doorkijkjes, Chinees bruggetje, waterpartijen en klassieke standbeelden.  

De Orangerie
De Franse tuin is juist strak van stijl, bomen en heggen zijn strak geschoren, twee rijen van grote kuipen met daarin citroen-en sinaasappelboompjes waarvan sommige wel 100 jaar oud zijn.


De laan met de rij kuipplanten lijd je naar het restaurant de Orangerie. Dat was voorheen de serre waarin de kuipplanten in de winter overwinterde. Nadeel in de zomer is dat de temperatuur binnen in het restaurant tropische temperaturen geeft. Dus daarom zitten wij heerlijk op het terras met het prachtige zicht op de Franse tuin en op de achtergrond helaas het geraas van de snelweg de A58!

Op de achtergrond zie je de kuipplanten van de Franse tuin.
Het allerlaatste stuk terug van 6.30 km naar het startpunt, Hotel Fletcher laten wij voor gezien omdat we de kaarthouder niet hebben meegenomen en de route hebben laten kopiëren dus hoeven we ook niets in te leveren bij het startpunt.

Een mooie route die vergelijkbaar met 5 jaar geleden nu mooiere stukken laat zien die de Brabantse Wal heeft.
De deelnemende restaurants verdienen ook een pluim wat betreft gastvrijheid en wat ze te bieden hebben.

Anita

zondag 17 juli 2016

TIENGEMETEN

TIENGEMETEN IS EEN EILAND IN ZUID-HOLLAND 

Vroeger was het eiland geheel in gebruik voor akkerbouw en telde zo'n 180 bewoners.
Maar jaar na jaar namen de opbrengsten in de landbouw steeds meer af zodat in 1990 besloten is om van heel het eiland natuurgebied te maken.
De boeren zijn toen allemaal uitgekocht en zo konden zij elders in Nederland een nieuw akkerbouwbedrijf beginnen.

WAAR KOMT DE NAAM TIENGEMETEN VANDAAN?
Aan het begin van de 17e eeuw slibt in het Haringvliet een zandplaat op van 5 hectaren. Een halve hectare heet in die tijd een gemet. Dus zo krijgt dit stukje land de naam Tiengemeten.


INFO
Sinds 1997 vormt de vereniging Natuurmonumenten geheel Tiengemeten om tot natuurgebied. In mei 2007 verliet de laatste boer het eiland. Er zijn nog vijf woningen die bewoond worden en er is ook een zorgboerderij de Idahoeve met 26 permanente bewoners.
Ook zijn er vakantiewoningen aanwezig die te huur zijn voor een weekend, midweek of week.

Op het eiland mag overal worden gewandeld. Er zijn verschillende soorten wandelroutes uitgezet. Het informatiecentrum van Natuurmonumenten is gevestigd in de schuur van Marguarithehoeve, nabij de aanlegplaats van de veerpont.


BEREIKBAARHEID
Vanaf Nieuwendijk is er een veerpontverbinding naar het natuureiland.
Adres voor je navigatiesysteem: Nieuwendijk 1, 3284 KR Zuid-Beijerland.
Bij de afvaart is een groot parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren.


TIP
Op de dag dat ik op dit eiland ging wandelen was het warm en windstil, met als gevolg dat er dan veel dazen (steekvliegen) en muggen zijn.
De dazenbeten veroorzaken pijn en jeuk. Mijn arm was de andere dag dubbel zo dik van 3 dazenbeten.
Smeer je daarom in met DEET en neem het flesje mee tijdens je wandeling. DEET is het effectiefste insectenwerende middel dat bovendien weinig bijwerkingen heeft.
Draag ook goed bedekkende kleding, liefst iets dikker want dazen hebben venijnige kaken. En draag kleding met een lichte kleur want de dazen worden vooral aangetrokken door donkere kleuren.

                   
Het eiland bevat veel wilde bloemen

WILDE BLOEMEN
Op het eiland is een diversiteit aan wilde bloemen.
Guldenroede, goudknopje, boterbloem, klein vlooienkruid, paardenbloem.
De bloemen trekken op hun beurt weer verschillende soorten vlinders en bijen aan.









Bron tekst: Wikipedia en Tiengemeten.com
Anita